Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Για την Αρμάτα που δεν έγινε

Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν κόσμος κατέφθανε στο νησί (Σπέτσες) με κάθε μέσο για τις εκδηλώσεις της Αρμάτας. Μόνο που, όπως είχε αποφασίσει ο Δήμος, δεν θα γινόταν καμία εκδήλωση, αφενός ως ένδειξη πένθους προς τους πληγέντες αφετέρου προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στους ανθρώπους αυτούς. Μια μικρή λεπτομέρεια μόνο: σχεδόν κανείς από τους επισκέπτες δεν γνώριζε ότι δεν θα γίνει καμία εκδήλωση. Εκτός βέβαια από αυτούς που κάποιος γνωστός τους το είπε ή κάποια μέρα (δεν ξέρω ποια) ξύπνησαν αξημέρωτα, είδαν μία από τις πολύ πρωινές εκπομπές όπου ο δημοσιογράφος το ανακοίνωσε κι έτσι το πληροφορήθηκαν. Αλλιώς ας μην περίμεναν από τους ξενοδόχους να τους ενημερώσουν. Κανείς, από τους κατά τ' άλλα συμπαθείς επαγγελματίες, δεν μπήκε στον κόπο να τους πει ότι φέτος Αρμάτα γιοκ. Και έβλεπες τις καραβιές των ταλαιπωρημένων, μια και είχε και θάλασσα, να φτάνουν στον μόλο με τα μπαγκάζια τους στα χέρια και τον ενθουσιασμό στο μάτι και έλεγες από μέσα σου: "άραγε αυτοί οι κακόμοιροι το ξέρουν;" Η απάντηση, όπως προείπα, ήταν συνήθως αρνητική.
Η απόφαση βέβαια είχε παρθεί 10 μέρες τώρα. Είχε βγει βρώμα ότι η Νομαρχεία Πειραιά έκοψε τα κονδύλια, γιατί αυτή δίνει τα περισσότερα. Ωστόσο, ο Νομάρχης Πειραιά έβγαλε μια ωραιότατη ανακοίνωση αναφέροντας ότι η απόφαση για να μην πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Δήμο Σπετσών και ουδεμία ανάμειξη έχει. Έτσι, για να μπαίνουν και κάποια πράγματα στη θέση τους.
Κρίμα πάντως. Γιατί, όχι μόνο κανένας Δήμος δεν ανέστειλε τις εκδηλώσεις του, όχι μόνο έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, για τις οποίες - αλίμονο - όλοι πονέσαμε, αλλά άκουσα και διάβασα ότι έγιναν τελικά και καλλιστεία Μις Πελοπόννησος. Ε, τι να πεις μετά. Χώρια που η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί και τοπικό μεν, ιστορικό γεγονός δε. Έπρεπε να μετρήσουν καλύτερα τα πράγματα εκεί στο Δήμο.
Προσωπικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο Δήμος δεν θα είχε και πολλά λεφτάκια, οπότε κουτί του ήρθε...
Ελπίζω βέβαια να μην το πάρουν σκοινί κορδόνι και τις κόψουν τις εκδηλώσεις, γιατί κακά τα ψέματα, η Αρμάτα αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: